Günümüz rekabet koşulları ve artan teknolojik hizmetler, taşımacılığın hem yurtiçi, hem de yurt dışı pazarında daha hızlı ve pratik şekilde gerçekleşmesini gerektirir. Abdullah Navruz Lojistik olarak bizler müşteri memnuniyetini en üst seviyelere taşımak için kapıya kadar hizmet sunarken, aynı zamanda maliyet bakımından avantaj sağlanmasına yardımcı oluyoruz. Özellikle kıtalararası taşımacılıkta iki ya da daha fazla taşıma türünün yapılması gerekir. Aynı kıta üzerinde de zorlu hava koşulları, coğrafi ve çevresel etmenler gibi durumlar sebebiyle, farklı taşıma türlerinin kombinasyonları tercih edilebilir. Güncel olanı takip ederek, dünyada yaşanan gelişmelerle birlikte eş zamanlı hareket ile pratik, hızlı ve ekonomik bir hizmet sağlayarak, sektörde avantaj kazanmaya devam ediyoruz. Çıkış noktasından varış noktasına taşımacılık değil, tüm taşıma sürecinin koordine olarak tek bir operasyon içerisinde yürütülmesini sağlayan ‘Kombine taşımacılık nedir?’ sorusunu yakından incelemek gerekir. Kombine taşımacılık, taşıma birimlerinin hedef birime ulaştığı noktaya kadar en az iki farklı taşıma türü (karayolu, denizyolu, demiryolu ya da havayolu) ile taşınması anlamına gelir. Özellikle konteyner taşımacılığında yaşanan gelişmeler neticesinde, uzun mesafelerin demiryolu ve denizyolu gibi daha az maliyetli türlerle taşınması, limandan teslim noktasına kadar da karayolu ile yapılmasıyla oluşan yöntemdir. Bir nakliyenin kombine yük taşımacılığı olarak nitelendirilebilmesi için, seçilen taşıma yöntemlerinden en az iki tanesinin tek bir sözleşmede toplanması gerekir. Sözleşmesiz ya da iki ayrı sözleşme yapılması, kombine taşımacılığın kapsamına girmez. Bu taşımacılık türünün en sağlıklı şekilde işlemesi için gerekli olan bazı prosedürler mevcuttur. Denizyolu ve demiryolunun az maliyeti ile karayolunun esnekliğini harmanlayan kombine taşımacılığın temel özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

Taşınacak malların standart hale getirilmesi: Kombine taşımacılığın en etkin şekilde ilerlemesi için öncelikle taşınması gereken malların konteyner, palet gibi taşıma türlerine yüklenmesi, hızlı ve pratik şekilde boşaltıma uygun olarak yerleştirilmesi gerekir.

Taşıma sisteminin uyumluluğu: Taşıma prosedürü içerisinde bulunan tüm birimlerin etkin kontrolü sağlanmalı, düzenli bilgi akışı ile taşımanın verimliliği arttırılmalıdır.

Tarafların hukuki sorumluluğu: Taşıma başlangıcı ve bitişinde yapılan tüm sözleşmeler, sigorta, hem gönderici hem de alıcının sorumlulukları ile ilgili her maddenin belirgin hale getirilmesi önemlidir.

Sistem bütünleştirmesi: Kombine taşımacılık esasının sağlanması için tüm birimlerin teknolojik altyapıya ve örgütsel bir anlayışa sahip olması gerekir.

Ücret tarifeleri: Taşımacılık faaliyetinin en verimli şekilde gerçekleşmesi için ücret tarifesinin hem alıcıya hem de satıcıya uygun olacak şekilde düzenlenmesi gerekir.

Türkiye’de kombine taşımacılık sistemi, taşımacılık türleri arasında çığır açmış, farklı mal gruplarının en hızlı ve en pratik şekilde taşınmasına yardımcı olmuştur. Abdullah Navruz Lojistik bünyesindeki kombine taşımacılık sistemini tercih ederek, birçok konuda avantaj sahibi olabilirsiniz. Çünkü kombine taşımacılığın üstün yönleri ve firmaya sağladığı avantajlar oldukça çok yönlüdür;

  • Geleneksel taşımacılığın dayandığı el emeğinin yerini teknolojik ekipmanlara bırakması,
  • Coğrafi nedenlerin oluşturduğu uzun süreli aktarmaların önüne geçmesi,
  • Gelişmiş taşıma teknikleri,
  • Parça yüklerin farklı taşıma kapları ile yüklenmesiyle oluşan seri sevkiyat avantajı,
  • Özel yükleme araçlarının sunduğu ayrıcalıklar,
  • Bürokrasinin azalması,
  • Malların müşteriye daha az evrakla ulaştırılması,
  • Demiryolu ve denizyolunun sunduğu güvenlik imkanları ile uzak mesafelere hızlı taşıma avantajı,
  • Karayolu taşımacılığının sunmuş olduğu esneklik ve dağıtım fırsatları,
  • Tek taşıyıcının sağladığı pratiklik, ürün boşaltım ve yükleme sürelerinin kısalması,
  • El değmeden hijyenik taşıma imkanı gibi ayrıcalıklar mevcuttur.

 

Kombine taşımacılık türünün sunmuş olduğu ekonomik avantajlar ise aşağıdaki gibidir;

  • Özellikle ağır yükler için önemli bir maliyet avantajı sağlar.
  • Kısa süre içerisinde değişen yakıt ücretlerinden minimum seviyede etkilenir.
  • Karayollarındaki geçiş ücretlerinden etkilenmez.
  • Hem araç, hem de personel ihtiyacı azalarak bu alandaki maliyeti düşürür.
  • Denizyolu ve demiryolunun sunduğu fiyat avantajı kullanılır.
  • Trafik sıkışıklığı en aza indirilerek kazaların önüne geçilir.
  • Karşılaşılabilecek yasaklardan istisna sağlanır.

 

Kombine taşımacılığı ile Abdullah Navruz Lojistik olarak ekonomik faydalarının yanı sıra, ekolojik dengeye de katkıda bulunmaya gayret gösteriyoruz. Yalnızca karayolundan yapılan çok araçlı taşımaların yerine, hem denizyolu hem de demiryolunun kullanılması sayesinde CO2 salınımının azalmasına yardımcı olur. Düşük CO2 salınımı ile küresel ısınma gibi tüm dünyayı etkileyen problemlerin önüne geçilmesinde büyük bir rol oynar.

Kombine Taşımacılık Türleri

Kombine taşımacılık aslında intermodal taşımacılık modelinin daha sınırlandırılmış şekli olarak nitelendirilebilir. Demiryolu ve denizyolu taşımacılığa uygun ve 300 kilometreden uzak olan yükler için oldukça avantajlıdır. Birden fazla taşıma türünün kullanıldığı bu yöntemi merak edenler, kombine taşımacılık türleri nelerdir sorusunu sıkça sorar. Kombine taşımacılık karmaşık bir yapı gibi görünse de, kontrollü planlama ve doğru bileşenlerin seçilmesi ile son derece işlevsel bir taşıma türüdür. Kombine taşımacılık türleri ve bileşenleri aşağıdaki gibidir;

Taşıma araçları: Gemi, uçak, tren, kamyon vb.

Taşıma terminalleri: Liman, yükleme ve bindirme araçları vb.

Taşıma üniteleri: Konteyner, palet vb.

Kombine taşımacılığın en önemli ve ayırt edici özelliklerinden biri, bu bileşenlerin zincir şeklinde senkronize olarak ilerlemesidir. Taşımacılık esnasında malın çıkışından varış noktasına ulaşıncaya kadar liman işletmecileri, demiryolu işletmecileri ve firmaların eş zamanlı çalışması gerekir. Tüm gelişmelerin paylaşılması ve her adımın kontrollü şekilde ilerlemesi, kombine taşımacılığın en önemli unsurlarından bir tanesidir.

Abdullah Navruz Lojistik olarak ürünlerin çıkışından teslimat noktasına kadar birçok taşıma türünün kullanıldığı kombine taşımacılık hizmeti ile tüm ihtiyaçlarınızı karşılıyoruz. Sunmuş olduğumuz hizmetlerden bazıları şunlardır;

  • Gemi + uçak taşıması,
  • Gemi + tır taşıması,
  • Tır + uçak taşıması,
  • Ro-Ro taşıması,
  • Demiryolu ile ayaklı konteyner taşıması

Elektrik santrali, maden, demiryolu, yatırım projelerine ait tüm ağır yüklerin teslimatını Abdullah Navruz Lojistik olarak güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz;

  • Gabari dışı taşımalar,
  • Özel ekipman gerektiren taşımalar,
  • İzine bağlı taşımalar,
  • Fuar taşımaları,
  • Fabrika ve üretim bandı taşımaları

 

Proje Taşımacılığı

Lojistik sektörünü farklı boyutlara ulaştıran taşımacılık türlerinden biri de proje taşımacılığı olmuştur. İşinin uzmanı firmalar tarafından yapılması gereken bir taşımacılık türü olan proje taşımacılığı, projeler için gerekli olan yüklerin ulaştırılması gereken yere hızlıca ve hasarsız olarak taşınması anlamına gelir. Bu projeler için genellikle ağır yük ve iş makinelerine ihtiyaç duyulması sebebiyle taşıma işleminin son derece titiz şekilde yapılması gerekir. Bu sebeple proje taşımacılığında kullanılan araçlar genellikle yarı römork çeşitlerinden biri olan lowbed aracı ve ağır nakliye ekipmanları olmuştur. Proje taşımacılığında zaman ve hasarsızlık oldukça önemlidir. Ağır yüklerin zamanında teslim edilmemesi durumunda firmada büyük bir maliyet kaybı oluşabilir. Aynı şekilde ağır yük taşımacılığı zahmetli olduğundan, oluşabilecek hasarlara karşı önlem alınması çok önemlidir. Hasarlı mal teslimi projenin aksamasına sebep olurken, firmanın zararları bir hayli artar. Ülkemizde de proje taşımacılığı örneklerini sıkça gördüğümüz dönemde, taşıma sürecini üstlenen firmaların son derece pratik, profesyonel ve teknolojik altyapıya sahip olması çok önemlidir.

Proje Taşımacılığında Hangi Tür Araçlar Seçilmelidir?

Proje taşımacılığı için seçilen araçlar büyük önem taşır. Taşıma sürecinden önce, tercih edilen araçların taşıma işlemine uygun olarak belirlenmesi gerekir. Proje taşımacılığı için kullanılması gereken araçların, standart ölçülere sahip olan yükleri taşıması amaçlanır. Aracın yüklerle temas eden yüzeyi, aracın dayanıklılığı ve taşınabilirliği kolaylaştırması gibi birçok kriter önceden belirlenerek yükleme işleminin başlaması gerekir. Genellikle seçilen araçların genişleme, uzama ve yük ağırlığına uygun olması gibi özellikleri mevcuttur. Proje taşımacılığında kullanılacak yüklerin, aracın ayak ve yüzeyine eşit şekilde dağılması önemlidir. Tek bir alana toplanmış yük, uzun mesafeli yolculuklarda kırılma ya da çökme gibi olası riskler taşıyabilir. Bu tür problemlerin en aza indirilmesi için doğru araç seçimi ve homojen yük dağılımı son derece önem taşır.